A táplálkozási ajánlások egyik sarkalatos pontja a tej és tejtermékek köre. Persze ma ez a táplálkozás egyik vesszőparipája, a tej gonosz, minden jónak az elrontója, a gyerekek allergiásak és asztmásak lesznek, a felnőtteknek különféle bélszindrómájuk lesz, és úgy egyébként is szegény tehenekből kiszipolyozzuk az életet, ami nem szép dolog. Ezek a “feltételezések” azonban legtöbbször légből kapott, felnagyított esetek, melyek nem állják meg a helyüket tudományos szinten. De akkor igyuk, vagy ne igyuk? Ez itt a nagy kérdés…

Kalcium

Akármennyire is megakarják magyarázni különféle diéták kapcsán a tej szükségtelenségét, akárhány adattal is jönnek az allergiákról és intoleranciákról, akkor is az a táplálkozás tudomány világi nézete, hogy akinél nem okoz semmiféle problémát, az fogyassza, és lehetőleg minél többet. Ez az üzenet kismamáknál (és gyerekeknél) még fontosabb, hogy célba érjen, ugyanis tej és tejtermékek nélkül nagyon nehéz pótolni a szükséges kalciumot, amire igenis szüksége van a saját és a növekvő kisbaba szervezetének is. Természetesen más élelmiszerek is hozzájárulnak a napi kalcium bevitelünkhöz, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kalcium felszívódása nem valami hatékony. Vannak olyan tényezők, amik rontják a felszívódást, vannak olyanok, amik javítják. Önmagában a terhesség és szoptatás alatt, és a zsenge, gyermeki időszakban az utóbbi érvényes. De a tejben és tejtermékekben található laktobacillusok, D-vitamin és a laktóz is növelik a felszívódás mértékét. Vannak azonban olyan élelmiszer összetevők, mint a fitinsav (teljeskiőrlésű gabonák, olajos magvak, szója) és oxálsav (leveles zöldségek, mint sóska és paraj) melyek megakadályozzák a kalcium jó hasznosulását. Így lehet a dió, a mák és a paraj fantasztikusan magas kalcium tartalmú, ha a szervezet csak minimális (kb. 5%) mennyiségben tudja hasznosítani azt.

Fehérje, zsír

A tej és tejtermékek a kalcium mellett jó fehérjeforrások, komplettek, tehát minden szükséges fehérje összetevő megtalálható bennük, ami szükséges a megfelelő felszívódáshoz. Azok a vegetáriánus étrendet folytató kismamák, szoptató nők, akik tejet, tejterméket fogyasztanak, sokat tesznek azért, hogy ideális tápanyag-ellátottságot biztosítsanak gyermeküknek (ettől függetlenül nem javasolt terhesség alatt teljesen húsmentes étrendet folytatni!). Zsiradék tartalma főképp könnyebben emészthető tejzsiradék, de érdemesebb a csökkentett szírtartalmú tejet és tejterméket választani, felesleges kalória és telített zsírsavtartalmuk miatt.

Szénhidrát

Szénhidrát tartalma a laktózban merül ki. Ez az a két komponensből álló szénhidrát, amely bontásához szükséges enzim termelődés csökkenhet, vagy egyes embereknél ki is maradhat. Ez korántsem olyan gyakori, mint azt a média sugallja. A kor előrehaladtával (kb. 40 év felett) valóban csökkenés áll be a legtöbb embernél, ezután valóban panaszt okozhat egy pohár tej elfogyasztása. Azonban hazánkban épphogy 70%-a az embereknek MEG TUDJA emészteni gond nélkül ezt a szénhidrátot. Az a híresztelés miszerint ez éppen ellenkezőleg van, tehát 70% NEM tudja megemészteni a laktózt. Ez azonban egy olyan adat, ami az összes országot átlagolja, tehát ebben benne vannak kínai, japán adatok is, ahol valóban nagy százalékú ez az arány. De tudni kell, hogy ezeken a helyeken vagy nem tartottak teheneket nagy számban, vagy nem fogyasztották a nyers tejet, csak tejtermék formájában, amiben a laktóz mennyisége kifejezetten alacsony, vagy nincs. Ezzel szemben Magyarországon már igen régóta tenyésztjük a teheneket és fogyasztunk tejet, így laktóz bontó enzimünk is megmaradt.

Összességében

A tej és tejtermékek fogyasztása egyáltalán nem ellenjavallt, sőt kismamáknak igenis szükség van rá. Szoptatás alatt előfordulhat, hogy a babának gondot okoz, ha az anyuka tejet, tejterméket fogyaszt (puffadás, görcs, piros pöttyök a testén, véres hasmenés), ilyenkor meg kell próbálni elhagyni az anyukának is ezeket, és kis idő elteltével újrapróbálni. Mindenesetre pár napig fennálló pöttyök esetén nem dobnám ki rögtön az összes sajtot a hűtőből, személyes tapasztalatom, hogy ezek, még ha csúnyábbak is és akár két hete is fennállnak, elmúlnak szépen, csak arra kell figyelni, hogy ne gyulladjanak be (rendszeres fürdetés, tiszta vizes törlés). Naponta fél liter tej, vagy annak megfelelő kalcium tartalmú tejterméket javasolnak, ami például egy napra elosztva összejön 2 dl tejből, 1,5 dl joghurtból és 30 g trappista sajtból. Természetesen ez még a napi kalcium bevitelt önmagában nem fedezi, de vegyes táplálkozás mellett, már megfelelő lehet a mennyiség, vagy gondoskodhatunk táplálékkiegészítésről pezsgőtabletta, vagy multivitamin formájában. 

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Legújabb cikkek a oldalon

A jóból is megárt a sok!

A jóból is megárt a sok!

Az A-vitamin önmagában nem egy vitamint jelöl, hanem egy hasonló szerkezetű, azonos hatású vegyületcsoportot. Ide tartozik: Retinol: ez biológiailag a legaktívabb forma, tehát kis mennyiség tud nagy hatást kifejteni Retinál: kisebb a biológiai aktivitása Provitaminok:...

Kövess itt is: