Többször leszögeztem már, hogy igyekezzünk a finomított szénhidrátokat kerülni, ugyanis felesleges kalóriabevitelhez, elhízáshoz vezethetnek. Ide tartozik a cukor, a barna cukor, a nádcukor, a juharszirup, a melasz, a méz, a gyümölcscukor, a szőlőcukor, az almacukor és a többi zömében glükózt, fruktózt és szacharózt tartalmazó édesítőszerek.

Szénhidrátra szükségünk van

Nem arról van szó, hogy a téli hónapokban nem engedhetünk meg magunknak egy nagy bögre mézes, citromos teát alkalmanként. Azonban napi szinten nagyobb mennyiség bevitele már problémát okozhat. Ilyen probléma például az inzulinrezisztencia. Ez több éven át tartó, nagy mennyiségű cukorfogyasztás hatására alakulhat ki, mivel a kiugró vércukorszint eltérések zavart okoznak a sejtek glükóz transzportjában. Ez a hasnyálmirigy erőltetett inzulin termeléséhez vezethet.  Már meg is van a baj, ugyanis a leterhelt, kimerült hasnyálmirigy már a cukorbetegség előszobája. Az édességek iránti vágyunkat viszont nem ilyen egyszerű legyőzni, nem megy egyről a kettőre, ugyanis a szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra.

Fontos, hogy napi kalóriabevitelünk 45-60%-ban tartalmazza is, csak hogy ezt a szükségletet nem cukorral, mézzel és fehér liszttel kell bevinnünk. Sokkal inkább teljeskiőrlésű gabonákkal, pelyhekkel, friss, esetleg aszalt gyümölcsökkel és zöldségekkel. A feketekávé, az üres tea, valamint az íztelen pelyhek azonban nem nyújtanak kielégítő alternatívát. Esetleg a gyümölcsök, aszalványok, de hát a teát nem kavargathatjuk egy gerezd almával hátha édes lesz egyszer. Így maradnak a mesterséges és természetes édesítőszerek, amikhez nyúlhatunk.

Terhesség, szoptatás alatt is lehet?

Igen, lehet. Van, aki helyből elutasítja a mesterséges adalékokat, mert azt hiszi, hogy rákot okozhatnak, mert rossz az ízük, vagy csak szimplán, mert mesterségesek. Természetesen mindenkinek szíve joga így dönteni. Azonban még mindig ezek azok a szerek, melyekkel édes íz utáni vágyunkat kielégíthetjük. Emellett kevesebb bevitt kalóriával kell számolni. Nem mellesleg számos tanulmány bizonyította már be, hogy az ajánlott napi beviteli értéket nem meghaladva semmiféle mellékhatással nem rendelkeznek.

Terhes nőkkel is történtek kutatások a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban, és a szacharint leszámítva nem találtak említésre méltó mellékhatást a magzatra nézve. Egy kutatás során derült fény rá, hogy az édesanya szervezetébe bekerült szacharin a placentán át a magzatban is kimutatható. Ott igen lassan bomlik le, ezért azt javasolják az orvosok, hogy terhesség alatt kerüljük ezt az édesítőszert. Szacharin található a legtöbb asztali édesítőszerben. Nézzük át jól a címkéket, vásárlás során ilyen nevekkel lehet találkozni:

  • E 954
  • Nátrium-szacharin/át
  • Kálium-szacharin/át
  • Kalcium-szacharin/át
  • Benzoesav-szulfimid

Nem olyan természetes természetes édesítőszerek

 Szerencsére rengeteg egyéb lehetőségünk is van a cukor helyettesítésére, így ennek elhagyása nem nagy érvágás. A mesterséges édesítőszereken túl cukoralkoholokat is lehet használni, melyek sütésnél előnyösebbek térfogatuk miatt. (Egy egyensúly tésztánál nem mindegy, hogy 250 g mennyiségű cukor/cukoralkohol vagy két csepp édesítőszer van, túl híg lesz a tészta, nem lesz elég omlós, stb…). Ezeknél azonban oda kell figyelni, mert ugyan nem túladagolhatóak (mert ezek természetben is előforduló édesítőszerek, és hát ki hallott már szilva általi halálról?), nagy mennyiségben – napi 40 g felett – puffadást, hasmenést okoznak. Főleg ha nincs hozzá szokva az ember szervezete, ami terhesség alatt, amikor a lehető legtöbb tápanyagot szeretnénk a szervezetünkbe jutatni egyáltalán nem előnyös. Emellett energiatartalmuk jelentősebb a kalóriamentes, mesterséges édesítőszerekhez képest, kivéve az eritritet.

Ne legyenek illúzióink, attól függetlenül, hogy természetes édesítőszereknek hívjuk őket, ma már ezeket is mesterségesen állítják elő. Így aki nem tud azonosulni a mesterségesen előállított élelmiszerekkel, még mindig termeszthet otthon sztíviát, vagy szép magyar nevén jázminpakócát. Ez a növény egy minden porcikájában természetes édesítőszernek mondható, annak minden furcsa utóízével együtt.

 Útravalóul

 Egy kismama egészséges étrendjének a részét képezhetik az édességek is, ha elhagyjuk az üres kalóriákat tartalmazó édesítőket, mint a cukrot és társait. Használhatunk mesterséges édesítőszereket, a szacharin kivételével, és cukoralkoholokat. Bár az utóbbiak vércukor emelő hatása alacsony, kalória értékükkel és esetleges kellemetlen emésztőrendszeri mellékhatásaikkal számolni kell. Ha pedig meg tudunk barátkozni a sztívia mellékízével, akkor egy teljes mértékig természetes, zéró kalória tartalmú alternatívával ízesíthetjük teánkat, süteményünket. 

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Legújabb cikkek a oldalon

Tonhalkrém

Tonhalkrém

A tonhalkrém nagy kedvencem lett, amióta eszembe jutott, hogy nem feltétlenül kell a tonhalkonzervet magában megenni. 🙂 Szóval kevertem hozzá tejfölt, fűszereket és máris egészen más kulináris élményben lett részem.  Nem mellesleg a konzerves tonhal is beleszámít a...

A jóból is megárt a sok!

A jóból is megárt a sok!

Az A-vitamin önmagában nem egy vitamint jelöl, hanem egy hasonló szerkezetű, azonos hatású vegyületcsoportot. Ide tartozik: Retinol: ez biológiailag a legaktívabb forma, tehát kis mennyiség tud nagy hatást kifejteni Retinál: kisebb a biológiai aktivitása Provitaminok:...

Kövess itt is: