Az A-vitamin önmagában nem egy vitamint jelöl, hanem egy hasonló szerkezetű, azonos hatású vegyületcsoportot. Ide tartozik:

  1. Retinol: ez biológiailag a legaktívabb forma, tehát kis mennyiség tud nagy hatást kifejteni
  2. Retinál: kisebb a biológiai aktivitása
  3. Provitaminok: tehát a retinol előanyagai, melyet a szervezetünk át tud alakítani, közülük a legismertebb és legaktívabb forma (és talán a legismertebb is) a béta-karotin
  4. Karotinoidok: ezek nem elővitaminok, át már nem alakulnak, de feltételezhető antioxidáns hatásuk. Ezek a: 
    1. likopin – paradicsom, görögdinnye
    2. lutein – brokkoli, kivi, tojássárgája
    3. zeaxantin – burgonya, kukorica

Mire való?

 

Most, hogy túl vagyunk a kémia órán és a nevezéktanon, vegyük is át miért olyan fontos, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben jusson hozzá szervezetünk. 

 Jó ha tudod – Vitaminok

A vitaminok közé azokat az anyagokat soroljuk, melyek kis mennyiségben, de esszenciálisak, tehát szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. Bevitelüket alapesetben táplálkozás útján tudjuk biztosítani. Másodlagos módja a táplálékkiegészítők alkalmazása. 

 

Az A-vitamin hozzájárul többek között: 

  1. A zavartalan növekedéshez 
  2. A csontfejlődéshez
  3. Immunfolyamatokhoz
  4. A látás épségének fenntartásához, valamint
  5. Bőrünk, hámszövetek épségéhez. 

 

Ebből kitalálható, hogy hiányában látáselégtelenség (szürkületi vakság – farkasvakság), bőrproblémák, immunhiányos állapotok és nem megfelelő csontfejlődés jellemző. 

A vitaminoknál azonban szeretünk átesni a ló túloldalára és megfeledkezni róla, hogy bizony túl is adagolhatjuk őket. 

 

Kevéssé a vízben oldódó vitaminokról van itt szó (azok a vizelettel ürülnek, ha nem hasznosítjuk), hanem a zsírban oldódóakról. A D-vitamint talán a legnehezebb még étrendkiegészítő formájában is túladagolni, így erre nem vonatkozik (ésszerű határokon belül). Az A-vitamin azonban kifejezetten mérgező is lehet hosszú időn keresztül, nagy mennyiségben való pótlása folyamán. 

Milyen tünetei vannak a túladagolásnak? 

 

Sajnos nagyon általános tünetekről van szó. Ilyen a: 

  • fejfájás, 
  • hányás, 
  • izületi és csont fájdalom, 
  • hajhullás, 
  • fáradékonyság, 
  • nyálkahártya kiszáradása
  • májkárosodás

 

Ilyenformán elég nehéz beazonosítani, hogy bizony, A-vitamin túladagolás áldozatai lennénk. De hogy ezt elkerüljük figyeljünk oda, hogy milyen étrend kiegészítőkkel élünk. Ha extrém magas az A-vitamin tartalma, érdemes a magas A-vitamin tartalmú ételeket hanyagolni, vagy más étrendkiegészítő után nézni. 

 

Mi az extrém magas? 

Nézzük meg mennyi is a napi ajánlott bevitel. Az értékek úgynevezett retinol ekvivalensben vannak megadva. Ha nagyon szeretjük bogarászni a címkéket, akkor ezeket a váltószámokat fontos tudni: 

  • 1 NE Retinol = 0,3 μg RE (NE = nemzetközi egység, RE = retinol ekvivalens)
  • 1 NE táplálékkal bevitt béta karotin = 0,05 μg RE
  • 1 NE alfa-karotin vagy béta-kriptoxantin = 0,025 μg RE

 

A-vitamin RDA (Napi ajánlott mennyiség) – /μg RE (retinol ekvivalens)

Kor Férfiak Nők Terhesség Szoptatás
0-6 hónap 400 μg    
6-12 hónap 500 μg    
1-3 év 300 μg    
4-8 év 400 μg    
9-13 év 600 μg    
14-18 év 900 μg 700 μg 750 μg 1200 μg
19-50 év 900 μg 700 μg 770 μg 1300 μg
51+ év 900 μg 700 μg    

Forrás: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

 

Ezt a mennyiséget vegyes és kiegyensúlyozott táplálkozással 100 %-ban fedezni tudjuk… Amennyiben:

  • megfelelő mennyiségű zsiradékkal fogyasztjuk (Szükségünk van zsiradékokra?
  • nincs zsírfelszívódási zavarunk (hasnyálmirigy, epe, máj problémák, cisztás fibrózis) 

Vannak azonban olyan állapotok is, amikor szükség lehet a pótlásra:

  • koraszülött gyermekeknél
  • terhesség és szoptatás alatt (leginkább szoptatásnál)

 

Megadózisok itt is kerülendőek (3000 μg RE/nap) . Főleg terhesség alatt! Bár megnövekszik a várandós kismama igénye, nem szabad a májat, porított A-vitmain kapszulával fűszerezni. A túl sok A-vitamin a baba fejlődési rendellenességéhez vezethet! 

 

Miben van A-vitamin? 

 

Bármely állat mája bővelkedik A-vitaminban (messze nem annyira, mint a jegesmedvéjé), valamint a halolajak, a tej, a tojássárgája is előkelő A-vitamin forrás. Karotinokban pedig a narancssárga, sárga, piros zöldségek, a levél zöldségek gazdagok. Hőközlés hatására kb 20%-a veszik el, de felszívódása, zsiradékkal egyidőben fogyasztva 80-90%-os. 

Forrás: 

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

Rodler Imre – Új tápanyagtáblázat (2005 Medicina)

A cikket írta

Lakosné Kölb Noémi

Lakosné Kölb Noémi

Dietetikus

Sziasztok!
Lakosné Kölb Noémi vagyok, a Mit eszik anya? blog alapítója. Dietetikusként, három gyermek édesanyjaként és hobbikertészként szeretném megmutatni, hogy lehet egészséges ételeket varázsolni az asztalra. Utazásunk a kertből indul, és a különböző táplálkozási alapismereteken keresztül vezet el a konyháig, majd az ebédlőasztalnál állunk meg. Olvasóimmal megosztom tapasztalataimat, tippjeimet, trükkjeimet, hogy ne nyűg legyen a kert, a főzés és a táplálkozással összefüggő betegségek. Jó olvasást!

Kövess itt is: