Zsírégető ételek? 

A minap futottam bele az egyik képmegosztó weboldalon a zsírégető ételek kategóriájába. Ezek a címszavak cikáztak a szemem előtt: 

“Idd magad soványra!”

“Chia mag+citrom+méz=leadhatsz 40 kilót is”

“9 étel amitől felgyorsul az anyagcseréd”

“Detox víz”

“Őrülten olvadnak le a kilók, ha ezt eszed…”

És még sorolhatnám. De találtam egy listát is a képek között, miszerint a 

  • káposzta
  • cayenne-i bors
  • citrom
  • csili
  • zöldtea
  • avokádó
  • kurkuma
  • áfonya és a 
  • kardamom szabályosan égetik a zsírt. 

Pár szóban összefoglalnám, hogy ezek miért is NEM fogják égetni a zsírt, aztán megtárgyaljuk, mik azok az ételek, amik ténylegesen elősegítik zsírleadási törekvéseinket. 

Mi nem hatásos fogyásnál?

Ha sok a plusz kiló, még MOST fogj bele a változásba, és ne május végén, amikor már be van vésve az első strandolás a naptárba. És már csak két heted van. Ez a rövid idő arra sarkallhat, hogy kipróbálj sokat ígérő fogyi szereket, koplalj, vagy eszeveszett futkorászásba kezdj, és még az utolsó a legjobb megoldás! De mi a baj az előbbi csodaszerekkel?

Azért hoztam a fenti listát példaként, mert nagyjából ezek a növények szoktak feltűnni a fogyasztó szerek, teák összetevői között is. 

Ha erős, akkor éget is

A cayenne-i bors, a csili, a kardamom és a kurkuma arra a tévképzetre hajaz, hogy erős ízük égeti a szánkat… de nem a zsírpárnákat. A bennük lévő anyagok nagyrészt fel sem szívódnak (a kétszer csíp elég meggyőző leírás ezesetben). A kurkumának van egy kis epeürülést serkentő hatása, de ezáltal csak a zsír emésztését fogja megkönnyíteni. Felszívódni nem szívódik fel belőle szinte semmilyen hatóanyag. 

A teák pörgetnek

A zöld tea komplex összetételénél fogva valóban ígéretes fogyasztószernek tűnhet. Nagy mennyiségben fokozni képes a szervezet energialeadását, de májkárosító hatása is dokumentált. Naponta egy-két csésze zöld tea valóban egészséges, ennek koffein tartalmával számolni kell.

Kapszula formájában azonban nem ajánlanám. Így viszont nem valószínű, hogy csodákra képes. A koffein anyagcsere fokozó hatása pedig csak akkor érvényesül, ha egyébként nem fogyasztunk koffein tartalmú italokat/ételeket. Tehát ha hozzá vagyunk szokva a folyamatos koffein bevitelhez, fogyást már ne várjunk tőle.

 

Superfood-ok (szuper ételek) a karcsúságért

Az avokádó, a citrom, a káposzta, az áfonya mind-mind nagyszerű növény. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, az avokádó, az áfonya és a káposzta remek rost forrás. Az elhízás valóban gyakran társul minőségi éhezéssel, tehát az egyoldalú étrend miatt vitamin és ásványi anyag raktáraink valószínűleg kiürülnek. Ennek hatására zavar állhat be az energia háztartásba, amin segíthet a vitaminok, ásványianyagok pótlása. Arra viszont nincs semmilyen bizonyíték, hogy túlfogyasztásuk az energiahasznosítás felpörgetésével járna. 

A rostoknak valóban jó hatásai vannak. Nem csak a fogyásban segítenek, de az egészséges életmódhoz is hozzájárulnak, egyes béldaganatok megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Túlzásba vitt, kapszulás rostkészítményektől viszont óva intek mindenkit. Ezek székrekedést okozhatnak, egyes vitaminok, ásványi anyagok felszívódását hátráltatják.  

Egyéb összetevőjük nincs hatással az anyagcserére és a zsírbontásra, így alkalmazásuktól nem fognak leolvadni a kilók (én bármennyi citromos teát ihatok télen, akkor sem fogyok… vajon miért?).  

 

És akkor mi az, ami tényleg égeti a zsírt? 

És igen, vannak ételek, amik valóban hatásosak, tényleg több energia szükséges a megemésztésükhöz, és valóban pörgetik az anyagcserét. Ezek pedig a FEHÉRJÉK. Merthogy nem ételféleségekről beszélünk, hanem arról, hogy mindenféle étel fehérje tartalmának megemésztése energiaigényesebb. Ezután jön a zsír, és végül a szénhidrát. 

De ha belegondolunk ez logikus. A fehérjék a legösszetettebb molekulák. A hosszú zsírláncok felszívódnak és májban kerülnek lebontásra, a rövideket könnyebben emésztjük. A szénhidrátok pedig szinte maguktól szétesnek már a szánkban (az amiláz enzim segítségével ;). 

Nincs különbség állati, vagy növényi között, a fehérje fehérje, nem kérdezi meg a hasnyálmirigyünk, hogy ugyan most sertéshusi volt-e, vagy babkonzerv. A felszívódáshoz emészteni kell, ahhoz sok enzim kell, és ez bizony energiaigényesebb feladat. 

Tehát elmondhatjuk, hogy ha fogyni szeretnénk, akkor toljuk el kicsit az étrendünket a fehérjék irányába (1,2-1,5 g fehérje/testtömeg kilogramm). Legyen mérsékelt a szénhidrát, és lehetőleg csökkentett a zsírbevitelünk is. Ugyanolyan kalórai bevitel mellett se a csökkentett szénhidráttartalmú, se a csökkentett zsírtartalmú étrend nem olyan kiemelkedő, mint az arányaiban megnövelt fehérjetartalom. 

Így nézzen ki tehát egy 1600 kcal-ás étrend: 

120 g fehérje – 480 kcal – 30%

62 g zsír – 558 kcal – 35%

140 g szénhidrát – 560 kcal – 35%  

 

Amit érdemes megfogadni

Az internetnek hála rengeteg diéta, étkezési tipp és egyéb jó tanács szökken szárba nap, mint nap. Minden olvasómat ösztönöznék arra, hogy csak hiteles forrásból fogadjon el állításokat, és ne dőljön be a gyorsan, sokat ígérő szuper szereknek, diétáknak. Az elhízás nem egy ideiglenes állapot, ami majd magától elmúlik. Sokkal inkább az életmódunkból fakadó egészségtelen létforma. Tehát ezen változtatni kell, neked!! De nem csak időlegesen. 

Lehet hogy nem a sport lesz az első, amit bevezetsz az életedbe, mert a munkád mellett nem tudsz időt szakítani rá. Így a munkahelyed változtatod, vagy másképp szervezed a háztartást, esetleg átrendezed az egész lakást, vagy paradicsomot ültetsz a teraszra és megtanulsz főzni. Kell valami, hogy elindulj a változás útján, keresd meg mi az, ami téged motivál, és előre visz! 

 

Forrás

 

https://alimento.blog.hu/2014/09/08/testsuly_mitol_fogyunk

Tihanyi András – Teljesítményfokozó sporttáplálkozás (Sportorvos.hu)

Rodler Imre – Új tápanyagtáblázat (Medicina – 2005)

 

A cikket írta

Lakosné Kölb Noémi

Lakosné Kölb Noémi

Dietetikus

Sziasztok!
Lakosné Kölb Noémi vagyok, a Mit eszik anya? blog alapítója. Dietetikusként, három gyermek édesanyjaként és hobbikertészként szeretném megmutatni, hogy lehet egészséges ételeket varázsolni az asztalra. Utazásunk a kertből indul, és a különböző táplálkozási alapismereteken keresztül vezet el a konyháig, majd az ebédlőasztalnál állunk meg. Olvasóimmal megosztom tapasztalataimat, tippjeimet, trükkjeimet, hogy ne nyűg legyen a kert, a főzés és a táplálkozással összefüggő betegségek. Jó olvasást!

Legújabb cikkek a oldalon

A jóból is megárt a sok!

A jóból is megárt a sok!

Az A-vitamin önmagában nem egy vitamint jelöl, hanem egy hasonló szerkezetű, azonos hatású vegyületcsoportot. Ide tartozik: Retinol: ez biológiailag a legaktívabb forma, tehát kis mennyiség tud nagy hatást kifejteni Retinál: kisebb a biológiai aktivitása Provitaminok:...

A vajról szakszerűen

A vajról szakszerűen

Már volt szó róla egy korábbi cikkben, hogy az állati és növényi eredetű zsírok között mi az alapvető különbség. Most beszéljünk egy kicsit konkrétabban az állati eredetű zsírokról. Kifejezetten a vaj kapna ebben a cikkben nagyobb szerepet. Nagyon kérdéses ugyanis a...

Kövess itt is: